Vähähistamiininen ruokavalio
Jotta pääsin jotenkin alkuun mcas-ruokavaliossa, niin tein itselleni listan sopimattomista ja sopivista ruoka-aineista. Tein oman listan, jonka pohjana käytin tätä listaa. Listalta puuttuu sellaiset ruoka-aineet, joita en ole aikaisemminkaan käyttänyt ruokavaliossani. Listalla sopimattomia on ruoka-aineet, joissa on korkea histamiini-pitoisuus tai ne tuottavat elimistössä paljon histamiinia. Sopimattomat ja sopivat ruoka-aineet vaihtelee yksilöllisesti, joten jokin ruoka-aine mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi jollekin toiselle ja toisin päin. Minulla nämä pahimmat ruoka-aineet aiheuttaa ainakin sykkeen nousua, kutinaa, näppylöitä/paukamia, suolen toiminnan muutoksia, nenän tukkoisuutta, päänsärkyä, aivosumua.
EI NÄITÄ!!
Maitotuotteet
- Homejuusto
- Cheddarjuusto
Liha ja kala
- Jääkaapissa useamman päivän säilytetty jauheliha
- Salami
- Kinkku
- Makkara / leikkeleet
- Tonnikala
- Tuore kala
- Kalapuikot
Vihannekset
- Tomaatti
- Pinaatti
- Pavut
Hedelmät ja marjat
- Banaani
- Sitrushedelmät
- Kiivi
- Appelsiini
- Appelsiinimehu
- Ananas
- Mansikka
Mausteet ja maustekastikkeet
- Soija
- Curry
- Sinappi
- Punaviinietikka
- Valkoviinietikka
- Kaakaojauhe
Muut
- Mallas
- Maapähkinä
- Tofu
- Sienet
- Samiakki /lakritsi
- Tumma suklaa
- Punaviini
- Valkoviini
Osan listalla olevista ruoka-aineista olen itse todennut aiheuttavan oireita. Osa ruoka-aineista on listalla sillä perusteella, että niissä on tiettävästi korkea histamiinipitoisuus. Olen jättänyt ruokavaliosta pois mm. tomaatin, pinaatin, kinkun, leikkeleet, tonnikalan, kalapuikot, banaanin, ananaksen, appelsiini-mehun, soijan ja homejuuston. Nämä olen todennut aiheuttavan oireita. Salmiakki ja suklaa aiheuttaa oireita, mutta niitä syön välillä, koska en ole halunnut niistä luopua kokonaan. Alkoholi ei ole koskaan ollut minulle tärkeää ja sen olen jättänytkin oikeastaan jo pari vuotta sitten pois, koska huomasin, että se aiheuttaa selkeästi oireita.
Näillä seuraavilla ruoka-aineilla ei ole niin korkea histamiini-pitoisuus, kuin edellisillä. Seuraavan listan ruoka-aineita voin kokeilla syödä välillä pieniä määriä. Tämän listan ruoka-aineita en ole vielä edes oikeastaan varsinaisesti testannut. Olen vain syönyt niitä pienemmissä määrin.
NÄITÄ VAROVASTI
Maitotuotteet
- Fetajuusto
- Smetana
- Maustamaton jogurtti
Liha
- Possun liha
Viljatuotteet
- Ruis
- Vehnä
Vihannekset
- Valkosipuli
- Sipuli
Hedelmät
- Päärynä
- Vesimeloni
Pähkinät
- Manteli
- Cashew-pähkinä
Mausteet
- Inkivääri
- Vanilja
Muut
- Vaalea suklaa
Seuraavan listan ruoka-aineilla pitäisi olla pieni histamiinipitoisuus ja niiden pitäisi aiheuttaa vain vähän oireita. Seuraavan listan ruoka-aineita käytän ruokavaliossani paljon, esim. vihanneksia ja kanaa.
NÄITÄ VOIT SYÖDÄ
Maitotuotteet
- Kermajuusto
- Tuorejuusto
- Mascarpone
- Mozzarella
- Maito
Liha ja kala
- Kana/kalkkuna
Vihannekset
- Peruna
- Maissi
- Bataatti
- Makea paprika
- Parsakaali
- Porkkana
- Kukkakaali
- Kesäkurpitsa
- Kurkku
- Jäävuorisalaatti
- Punakaali
Hedelmät ja marjat
- Omena
- Aprikoosi
- Viinirypäle
- Rusina
- Nektariini
- Persikka
- Mustikka
Viljatuotteet
- Kaura
- Riisi
- Riisikakku
- Perunajauho
Mausteet ja yrtit
- Basilika
- Persilja
- Oregano
- Kardemumma
- Kaneli
- Neilikka
Muut
- Manteli
- Pistaasipähkinä
- Kookosmaito
- Taateli
- Hunaja
- Kivennäisvesi
- Kamomillatee
Tällä hetkellä välttelen siis niitä ruoka-aineita, joilla korkea histamiini-pitoisuus ja syön pääasiassa viimeisimmän listan ruoka-aineita, joilla matala histamiinipitoisuus. Sillä on ollut selkeästi vaikutusta oireisiini, kun olen jättänyt pois vahvasti histamiinipitoisia ruoka-aineita.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Tarkistan kaikki kommentit ennen niiden julkaisua.