Vähähistamiininen ruokavalio




Jotta pääsin jotenkin alkuun mcas-ruokavaliossa, niin tein itselleni listan sopimattomista ja sopivista ruoka-aineista. Tein oman listan, jonka pohjana käytin tätä listaa. Listalta puuttuu sellaiset ruoka-aineet, joita en ole aikaisemminkaan käyttänyt ruokavaliossani. Listalla sopimattomia on ruoka-aineet, joissa on korkea histamiini-pitoisuus tai ne tuottavat elimistössä paljon histamiinia. Sopimattomat ja sopivat ruoka-aineet vaihtelee yksilöllisesti, joten jokin ruoka-aine mikä sopii minulle, ei välttämättä sovi jollekin toiselle ja toisin päin. Minulla nämä pahimmat ruoka-aineet aiheuttaa ainakin sykkeen nousua, kutinaa, näppylöitä/paukamia, suolen toiminnan muutoksia, nenän tukkoisuutta, päänsärkyä, aivosumua.



EI NÄITÄ!!



Maitotuotteet

- Homejuusto

- Cheddarjuusto



Liha ja kala

- Jääkaapissa useamman päivän säilytetty jauheliha

- Salami

- Kinkku

- Makkara / leikkeleet

- Tonnikala

- Tuore kala 

- Kalapuikot



Vihannekset

- Tomaatti

- Pinaatti

- Pavut



Hedelmät ja marjat

- Banaani

- Sitrushedelmät

- Kiivi

- Appelsiini

- Appelsiinimehu

- Ananas

- Mansikka



Mausteet ja maustekastikkeet

- Soija

- Curry

- Sinappi

- Punaviinietikka

- Valkoviinietikka

- Kaakaojauhe



Muut

- Mallas

- Maapähkinä

- Tofu

- Sienet

- Samiakki /lakritsi

- Tumma suklaa

- Punaviini

- Valkoviini

Osan listalla olevista ruoka-aineista olen itse todennut aiheuttavan oireita. Osa ruoka-aineista on listalla sillä perusteella, että niissä on tiettävästi korkea histamiinipitoisuus. Olen jättänyt ruokavaliosta pois mm. tomaatin, pinaatin, kinkun, leikkeleet, tonnikalan, kalapuikot, banaanin, ananaksen, appelsiini-mehun, soijan ja homejuuston. Nämä olen todennut aiheuttavan oireita. Salmiakki ja suklaa aiheuttaa oireita, mutta niitä syön välillä, koska en ole halunnut niistä luopua kokonaan. Alkoholi ei ole koskaan ollut minulle tärkeää ja sen olen jättänytkin oikeastaan jo pari vuotta sitten pois, koska huomasin, että se aiheuttaa selkeästi oireita. 



Näillä seuraavilla ruoka-aineilla ei ole niin korkea histamiini-pitoisuus, kuin edellisillä. Seuraavan listan ruoka-aineita voin kokeilla syödä välillä pieniä määriä. Tämän listan ruoka-aineita en ole vielä edes oikeastaan varsinaisesti testannut. Olen vain syönyt niitä pienemmissä määrin. 



NÄITÄ VAROVASTI



Maitotuotteet

- Fetajuusto

- Smetana

- Maustamaton jogurtti



Liha

- Possun liha



Viljatuotteet

- Ruis

- Vehnä



Vihannekset

- Valkosipuli

- Sipuli



Hedelmät

- Päärynä

- Vesimeloni



Pähkinät

- Manteli

- Cashew-pähkinä



Mausteet

- Inkivääri

- Vanilja



Muut

- Vaalea suklaa



Seuraavan listan ruoka-aineilla pitäisi olla pieni histamiinipitoisuus ja niiden pitäisi aiheuttaa vain vähän oireita. Seuraavan listan ruoka-aineita käytän ruokavaliossani paljon, esim. vihanneksia ja kanaa.



NÄITÄ VOIT SYÖDÄ



Maitotuotteet

- Kermajuusto

- Tuorejuusto

- Mascarpone

- Mozzarella

- Maito



Liha ja kala

- Kana/kalkkuna



Vihannekset

- Peruna

- Maissi

- Bataatti

- Makea paprika

- Parsakaali

- Porkkana

- Kukkakaali

- Kesäkurpitsa

- Kurkku

- Jäävuorisalaatti

- Punakaali



Hedelmät ja marjat

- Omena

- Aprikoosi

- Viinirypäle

- Rusina

- Nektariini

- Persikka

- Mustikka



Viljatuotteet

- Kaura

- Riisi

- Riisikakku

- Perunajauho



Mausteet ja yrtit

- Basilika

- Persilja

- Oregano

- Kardemumma

- Kaneli

- Neilikka



Muut

- Manteli

- Pistaasipähkinä

- Kookosmaito

- Taateli

- Hunaja

- Kivennäisvesi

- Kamomillatee



Tällä hetkellä välttelen siis niitä ruoka-aineita, joilla korkea histamiini-pitoisuus ja syön pääasiassa viimeisimmän listan ruoka-aineita, joilla matala histamiinipitoisuus. Sillä on ollut selkeästi vaikutusta oireisiini, kun olen jättänyt pois vahvasti histamiinipitoisia ruoka-aineita. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Fyysinen, psyykkinen, kognitiivinen ja sosiaalinen rasitus

Korona ei edelleenkään ole vain pieni flunssa