Apua kotiin
![]() |
Kuva: Pixabay |
Minulla
oli iso kynnys tai sanoisin jopa porras, pyytää apua kotiin. Iso
kynnys avun pyytämiselle johtui kai siitä, että omaan
perisuomalaisen sisukkuuden ja vääristyneen ajattelun, että
jokaisen pitäisi selviytyä itse. Kynnyksen muodostumiseen vaikutti
myös se, että olin itse työskennellyt ennen sairastumistani
lapsiperhepalveluissa ja tehnyt yhteistyötä myös
kotipalvelutyöntekijöiden kanssa. Palveluvastaava jolle minun
täytyi soittaa tunsi minut. Aikaisemmin työssäni rohkaisin
perheitä avun pyytämiseen ja hakemiseen ja korostin aina, että
avun pyytäminen ei koskaan ole heikkoutta, vaan se on vahvuutta
tunnistaa ja myöntää tilanne ja halua parantaa sitä. Mutta kun
itse tarvitsi apua, niin se ei ollutkaan niin yksinkertaista.
Meillä oli ensimmäisen kerran käynyt lapsiperheiden kotipalvelu auttamassa kotitöissä jo vuonna 2021. Silloin he kävivät kahtena päivässä viikossa joka toinen viikko. Siitäkin oli jo tosi iso apu. Se kesti 3kk ja sanottiin että enempää ei voi saada. Meillä oli alkanut syksyllä 2022 muista syistä perhetyö ja sen myötä meille saatiin myös lapsiperheiden kotipalvelua. Kotipalvelusta kävi työntekijä 4h/vkossa. Siitä oli tosi iso apu, kun tähän asti olin yrittänyt selviytyä itsekseni esim. ruoanlaitosta. Kotipalvelutyöntekijä teki kerralla isomman satsin ruokaa, josta riitti syödä useammaksi päiväksi.
Aivosumun ja kognitiivisten vaikeuksien takia minulla oli haasteita arjen suunnittelussa, en pystynyt suunnittelemaan kun yhden päivän kerrallaan. Ruoanlaitto oli haasteellista, ruokien keksiminen ja kaupassa käyminen. En pystynyt suunnittelemaan kuin enintään 2 päivän ruoan kerralla, joten jouduin käymään kaupassa monta kertaa viikkossa. Se tietysti rasitti yhä enemmän. Kerralla isompien ostosten tekeminen olisi myös tuntunut liian raskaalta urakalta. Perhetyöntekijän avulla ruettiin tekemään viikko-ohjelma koko viikolle, myös ruokalista koko viikolle. Ruokien keksiminen oli hankalaa, joten tehtiin myös lista erilaisia kotiruokia, josta voin napata ruoat seuraavalle viikolle ja sen mukaan hoitaa ruoka-ostokset. Miten paljon se helpottikaan arjen suunnittelua ja hallintaa. Ennen sairastumista olin itse työssäni miettinyt esim. tällaisia asioita perheiden vanhempien kanssa ja nyt en itse selviytynyt tällaisesta perus arjen suunnittelusta. Tämä on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka sairaus on vaikuttanut kognitiiviseen toimintaan. Lapsiperheiden kotipalvelu jatkoi meillä kaiken kaikkiaan 5kk, Olen siitä kiitollinen että sitä järjestyi noinkin pitkäksi aikaa.
5kk:n
aikana ehdittiin pitää muutama palaveri, jossa mietittiin palvelun
jatkoa. Viimeisessä palaverissa sosiaalityöntekijä alkoi puhumaan,
että minun avuntarve on jatkuvampi ja pitäisi selvitellä olisko
minulle jokin muu taho oikeampi. Toki tiesinkin että lapsiperheiden
kotipalvelu oli tarkoitettu vain väliaikaiseksi ratkaisuksi ja
siihen nähden sitä oli myönnetty minulle jo pitkän aikaa. Olin jo
itsekin pohtinut sitä voisinko olla oikeutettu henkilökohtaiseen
apuun. Olin miettinyt sitä jo jonkin aikaakin mutta olin lykännyt
asian selvittelyä eteenpäin, koska pelkäsin että sieltä tulee
kieltävä vastaus. Jos siellä ei ymmärretä tilannetta ja todetaan
vaan etten oikeasti ole sairas. Sairastamisen aikana
terveydenhuollossa kohtaamani vähättely ja epäily oli saanut
aikaan sen, että epäilin jopa omaa arvostelukykyäni tunnistaa
tilanne, jossa tarvitsen apua. Vähättelin itse omaa tilannettani.
Mutta tosiasiahan on, että ei kukaan sellainen ihminen mieti
itselleen henkilökohtaista avustajaa, joka ei oikeasti tarvitsisi
apua. Jos ihminen miettii, että voisikohan hän olla oikeutettu
avustajaan, niin todennäköisesti hän on ollut jo jonkin aikaa ison
avun tarpessa. Nyt kun sosiaalityöntekijäkin otti puheeksi
henkilökohtaisen avun, niin uskalsin ottaa härkää sarvista ja
rueta selvittämään asiaa. Lopulta laitoin vammaispalveluihin
henkilökohtaisen avun hakemuksen.
Jonkin ajan kuluttua sosiaalityöntekijä soitti ja varasi ajan kotikäynnille palvelutarpeen arviointia varten. Sosiaalityöntekijä tuli kotiin. Jännitin tapaamista etukäteen kovasti, koska en tiennyt millainen tämä sosiaalityöntekijä on ja ymmärtääkö hän minun tilannettani ja tätä sairautta. Juteltiin asioista ja hän todellakin ymmärsi. Tämä sosiaalityöntekijä oli myös ensimmäinen, joka sanoi että minähän tarvitsisin ehdottomasti pyörätuolin kodin ulkopuolella liikkumiseen, jotta se ei rasittaisi niin paljon. En ollut aiemmin asiaa miettinyt kovin tarkkaan. Toki tiesin, että moni me/cfs potilaista käyttää pyörätuolia, koska se auttaa pysymään rasitusikkunassa. Kuvittelin kuitenkin, etten vielä ole siinä kunnossa. Sosiaalityöntekijä totesi, että tarvitsen avustajaa ja minulle myönnetään henkilökohtaisen avun tunteja. Minun olisi tehnyt mieli hypätä sosiaalityöntekijän kaulaan, koska olin niin helpottunut. Jätin sen kuitenkin tällä kertaa tekemättä. Avustajan saaminen olisi todella iso helpotus ja apu arkeen. Olin niin paljon stressannut tätä asiaa ja viettänyt jopa unettomia öitä, kun olin miettinyt asiaa. Uskalsin kuitenkin olla kunnolla helpottunut vasta sitten kun päätös tunneista oli käsissäni.
Päätös oli mennyt avustajakeskukseen ja sieltä soitettiin ennenkuin edes itse olin nähnyt päätöstä. Kerrankin jokin asia eteni jouhevasti ja vauhdilla. Avustajakeskus hoiti työpaikkailmoituksen laatimisen ja julkaisemisen ja hakuajan päätyttyä ilmoitti minulle avustajan paikasta kiinnostuneet. Minä haastattelin sopivat ehdokkaat ja valitsin minulle sopivimman avustajan. Avustaja pääsi aloittamaan parin viikon kuluttua. Kerrankin jokin asia eteni helposti ja nopeasti ilman että siitä tarvitsi taistella. Tuntui uskomattomalta, olinhan sairastamisen aikana tottunut siihen, että joka ikisestä asiasta joutuu taistelemaan. Tiedän olevani etuoikeutettu, kun sain avustajan ilman taistelua. Tiedän, että moni me/cfs-potilas joutuu taistelemaan ja valittamaan päätöksistä saadakseen tarvitsemansa henkilökohtaisen avustajan.
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi! Tarkistan kaikki kommentit ennen niiden julkaisua.