Elämä nyt




Kuvittele, että sinun pitäisi pysäyttää kokonaan aikaisempi elämä ja opetella täysin uusi tapa elää arkea ja elämää. Aikaisemmin olet ollut aktiivinen ja tehnyt paljon asioita kotona ja kodin ulkopuolella yksin, perheen ja ystävien kanssa. Nyt mietit, kuinka selvitä päivästä, jos sinun pitää tehdä ruokaa, kun itse syöminenkin vie energiaa. Entä jos samana päivänä pitäisi käydä suihkussakin? Tai jossain pakollisilla asioilla? Kaikkea noista et voi tehdä samana päivänä, koska sinulla ei yksinkertaisesti riitä energiaa kaikkeen tuohon. Elämä on muuttunut.

Ulkoilu on vaihtunut kesäisin parvekkeella makaamiseen. Kun makaan kesällä parvekkeella sohvalla, niin näen taivasta ja juuri ja juuri puiden latvoja parvekkeen reunan yli. Voin kuvitella olevani lähempänä luontoa. Luonnossa liikkuminen on vaihtunut pyörätuolilla ulkoiluun. Lasten kanssa ulkoilu on vaihtunut sohvalla elokuvien ja tv-sarjojen katsomiseen sekä lautapelien pelaamiseen. Kirjojen lukeminen on vaihtunut äänikirjoihin. Kirpputoreilla käyminen on vaihtunut netti-kirppisten selailuun. Lenkkeily ja liikuntaharrastukset ovat vaihtuneet hitaaseen kävelyyn ulko-ovelta autolle ja sekin on liikaa. Jokainen metri kävellen tuntuu usealta kilometriltä. 

Elämä on tosiaan muuttunut. Siltikin näen pilvillä kultareunuksen. Siltikin olen tyytyväinen siihen, ettei asiat ole vielä tätäkin huonommin. Minä pystyn kuitenkin vielä tekemään kodin sisällä jotain. Täytyy olla luova keksiäkseen mitä kaikkea voi tehdä makuullaan. Minä pystyn myös liikkumaan vielä pyörätuolilla kodin ulkopuolella. Osa me/cfs-potilaista ei pysty siihenkään kuin todella harvoin tai ei ollenkaan. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Long covid- ja me/cfs-potilas terveydenhuollossa, osa 1

Kognitiivinen häröily

Joulu nurkan takana