Henkisen kasvun prosessi

Kuva:Pixabay



Sairastamisen polku ja sairauteen suhtautuminen ja sen kanssa eläminen on ollut iso henkisen kasvun prosessi. Se on mennyt vaiheittain. Ja niinkun yleensä prosesseissa on tapana, niin jokainen vaihe pitää käydä läpi päästäkseen seuraavaan. Niin on käynyt myös itselläni. Tämä prosessi-polku on vain omaa ajatuksen tuotettani. Jollain toisella voi mennä eri tavalla. 


Vaihe 1: Uskotaan lääkäreitä, koska "Kyllähän lääkäri tietää mitä tekee". Tai pitäisi ainakin tietää.

Vaihe 2: Toimitaan lääkäreiden ohjeiden mukaan, vaikka niillä mennäänkin ojasta allikkoon. Jossain vaiheessa alkaa miettimään, että tietääköhän lääkäri sittenkään, koska oloni vaan huononee.

Vaihe 3: Kun sinua syyllistetään liikkumattomuudesta ja väitetään että kyseessä on toiminnallinen häiriö tai jopa mielenterveyden ongema, niin alat jossain vaiheessa miettimään että onko sittenkään? Onko tämä oikein? Voiko lääkäri toimia näin?

Vaihe 4: Suuttumus ja jopa viha siitä, kuinka lääkärit kohtelevat sinua ja kuinka sinua ei uskota. Suuttumus ja ymmärtämättömyys miksi monetkaan lääkärit eivät halua ottaa asioista selvää. Tietoa olisi kyllä saatavilla.

Vaihe 5: Käännät suuttumuksen voimavaraksi ja ymmärrät, että ilkeään ja ymmärtämättömään lääkäriin ei kannata käyttää voimavaroja. Saat voimia yrittää mahdollisuuksien mukaan etsiä sellaista lääkäriä, joka ymmärtää.

Vaihe 6: Ymmärrät ja hyväksyt, että monetkaan lääkärit eivät edes halua ottaa asioista selvää tai jos haluavat, heillä ei ole resursseja. Ymmärrät, että sinulla itselläsi on tai voit hankkia enemmän tietoa sairaudesta ja sen kanssa elämisestä, kuin mitä monilla lääkäreillä on.

Vaihe 7: Alat etsimään tietoa netistä ja vertaisilta siitä, mitä asioita voit arjessa tehdä parantaaksesi vointia. Näitä ohjeita saat harvalta lääkäriltä. 

Vaihe 8: Olet valmis ottamaan ohjeita käytäntöön ja toimimaan niiden mukaan, jotta vointisi alkaisi pikkuhiljaa kohenemaan tai ettei se ainakaan huonone. Itselläni 7. ja 8. vaiheet oli selkeästi erilliset. Minulla oli jo paljon tietoa asioista mutta aloin ottamaan niitä arkeen ja käytäntöön vasta sitten kun olin siihen valmis. Esim pacing, rasituksen radikaali vähentäminen, syketason seuraaminen, ruokavalio-ohjeet, elektrolyytti-juoma, apuvälineet.

Vaihe 9: Kokemuksesi ja tietomäärän kasvettua tiedät mistä tässä sairaudessa on kyse. Tiedät kuinka sinun tulee toimia. Olet sen verran voimaantunut, että uskallat sanoa lääkäreille vastaan. Uskallat vaatia oikeuksiasi ja pystyt paremmin pitämään niistä kiinni. 

Itselläni prosessi on ollut pitkä tie ja iso henkinen kasvun paikka. Olen sairastanut melkein 4v ja nyt tiedän paremmin millaisen sairauden kanssa elän ja miten minun pitäisi toimia. Uskallan sanoa paremmin lääkäreille vastaan. Tiedän myös paremmin oikeuksistani potilaana ja uskallan niitä asioita vaatia. Toivottavasti joku toinen pääsee samaan tilanteeseen nopeammin.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Long covid- ja me/cfs-potilas terveydenhuollossa, osa 1

Kognitiivinen häröily

Joulu nurkan takana