Korona ei edelleenkään ole vain pieni flunssa

Kuva: Pixabay

 

Nyt sitä tuntuu taas olevan liikkeellä enemmän. Olen kirjoittanut tästä aiemminkin ja vaikka moni onkin varmasti myös eri mieltä, niin mielestäni tästä asiasta ei voi varoitella liikaa. 

Tässä aiheellinen muistutus asiasta viime päiviltä: Koronavirus ei ole tavallinen flussavirus Tässä ajassa asiallinen teksti terveydenhuollon edustajalta, kun yleensä näkee uutisia, joissa vähätellään koronaa ja long covidia 

Tuntuu, että ihmiset ovat unohtaneet koko koronan, eivätkä halua kuulla tai lukea siihen liittyvää uutisointia, koska miksi nyt enää uutisoida "pienen flunssan" takia, niitähän kiertää koko ajan. Tuo uutinen tuli vastaan facebookissa. Luin jutun alla olevia kommentteja ja oli ikävä huomata miten osa naureskelee ja vähättelee koronaan liittyviä uutisia ja varoituksia 😟 Ja jos käyttää maskia julkisella paikalla, niin silloin saa katseita ja ihmettelyjä, koska eihän kukaan enää käytä maskeja 😷 Kuitenkin edelleen ihmisiä voi kuolla koronan takia ja edelleen monet sairastuvat long covidiin koronan jälkeen. 

Voisin kuvitella, että hyvin harva ihminen naureskelee tai vähättelee sen jälkeen, kun on itse sattunut sairastumaan long covidiin ja kärsii lukuisista oireista. Ja nimenomaan sattunut sairastumaan. Sitä kun ei koskaan voi tietää etukäteen kenen kohdalle long covid sattuu. Ja vaikka olisi sairastanut aiemmin koronan, niin että selvinnyt ilman long covidia, niin koskaan ei voi tietää tuleeko se seuraavalla kerralla omalle kohdalle. Jotkut tuntuvat ajattelevan, että ei se haittaa jos tulee korona, koska se on "pieni flunssa", jota sairastaa muutaman päivän. Mutta lievänkin koronan, sen "pienen flunssan" jälkeen voi tulla long covid. 

Muistakaa ihmiset levätä kunnolla koronaa sairastaessa ja sen jälkeen, vaikka tuntuisi, että sehän meni lievänä ohi ja nyt olen taas kunnossa. Ei ole pakko lähteä harrastamaan liikuntaa heti kun vointi sallii. Pienikin liikunta on tottakai hyväksi silloin, jos olo ei huonone sen takia. Mutta jos lenkillä, jumpassa tai salilla vähänkään tuntuu siltä, ettei oikein kulje ja liikunnan jälkeen on entistä huonompi olo, niin ei kannata pinnistellä ja yrittää puskea. Ja jos työssä käynti ja/tai arkitoimet väsyttää liikaa koronan jälkeen, niin silloin ei kannata lähteä lenkille. Liikuntaa ehtii harrastamaan myöhemminkin.  

Been there, done that. Ja nyt ollaan tässä, liikutaan pyörätuolilla. En halua pelotella ihmisiä, mutta haluan toimia varoittavana esimerkkinä. Kun itse sairastuin koronaan, yritin käydä kävelyllä lähiympäristössä, koska pitäähän ihmisen käydä ulkona ja yrittää liikkua. Ja lääkärit kehoittivat tietenkin liikkumaan, kunhan ei kuumeessa lähde lenkille. Välillä pysähdyin hengittelemään, koska hengästyin niin helposti ja tuntui, ettei henki kulje. Mutta kävellä yritin. Jalat oli maitohapoilla pienestäkin kävelystä, mutta olinhan sairastanut jo muutaman viikon. Treenin puutetta siis, eli enemmän vaan kävelyä, että lihakset tottuu 😩 Yritin myös elää muutenkin mahdollisimman normaalisti, joten pitihän se olla mukana remontissa, tehdä mökillä helteessä puusavottaa, olla mukana raskaassa muutossa. Puusavottaa ja muuttoakin tein niin kauan, kuin vaan pystyin, eli sinnittelin niin kauan kun voimat loppui ja lähes pyörryin. Lepäsin vähän aikaa ja sitten taas takaisin hommiin. Olisinpa ottanut varoitusmerkit huomioon. Ja tietenkin yritin kasvattaa myös koko ajan kävelylenkkien pituutta, koska enhän voi antaa yleiskunnon romahtaa. Niinpä.. 

Onneksi nyt jo tiedetään, että jos koronan sairastettua liikunta aiheuttaa (pem)-oireita, niin sitä ei pidä harrastaa. Vieläkin osa terveydenhuollon edustajista saattaa kehottaa potilaita liikkumaan mutta onneksi iso osa potilaista on jo tietoisia liikunnan haitallisuudesta, jos kärsii pem-oireista. Kun vaan kaikki muistaisi sen ja malttaisi noudattaa oikeita ohjeita. Yritetään pysyä terveinä! 😷🙏

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Long covid- ja me/cfs-potilas terveydenhuollossa, osa 1

Kognitiivinen häröily

Joulu nurkan takana